Boldovník, nebo také boldo obecné, je stálezelený nižší strom z Chile, kde tvoří lesy mediteránního charakteru. Tento vegetační celek se jmenuje chaparral a je to v podstatě podobný vegetační celek, jako máme na severní polokouli ve středomoří: makchii a garrigue. V oblasti panují i podobné klimatické podmínky.
Boldovník je ceněný pro svůj obsah léčivých a aromatických látek a pro tvorbu jedlých plodů. Rostlina je dekorativní svými celokrajnými, pevnými a neopadavými listy. Plodem je souplodí vejcovitých peckovic o délce 1–2 cm, za zralosti žlutozelených, sladkých a aromatických; v každé peckovici je jediné kulovité, asi 5 mm dlouhé semeno.
Plody stromu se konzumují syrové nebo tepelně upravené, lokálně se z nich připravuje chutný nápoj. Aromatická borka a listy se používají jako koření. Boldovník má značný význam v lidovém léčitelství i v moderní farmacii: využívají se zejména listy nebo borka; hlavní účinnou složkou je alkaloid boldin. Má účinky při nechutenství, pomáhá při jaterních a žlučníkových potížích, tradičně se používal při léčbě kapavky, v současné době zejména jako antimalarikum; při dlouhodobém užívání má ale negativní vliv na ledviny. Silice z listů mají insekticidní účinek. Z tříslovin, jichž má rostlina v borce značné množství, se vyrábějí barviva.
Boldovník pěstujeme nejčastěji jako subtropickou, přenosnou rostlinu v květináči, s chladným zimováním, nebo celoročně ve studeném skleníku. Stojí ale za to, otestovat jej v našich podmínkách celoročně venku, neboť jeho odolnost je nejméně kolem -10°C, možná dokonce i pod -15°C. My to v příštích zimách rozhodně vyzkoušíme!
Stratifikace semen není nutností, ale sjednotí klíčení, které může být jinak rozvleklé.