S cílem usnadnit uživatelům používat naše webové stránky využíváme cookies. Používáním našich stránek souhlasíte s ukládáním souborů cookie na vašem počítači / zařízení. Nastavení cookies můžete změnit v nastavení vašeho prohlížeče.
 

Úvod » Sbírkové dřeviny a byliny » Listnaté » Dub Michauxův (jedlý) - Quercus michauxii (Georgia) k2l


        

Dub Michauxův (jedlý) - Quercus michauxii (Georgia) k2l

Původ osiva: Georgie

skladem

 

Skladem: 2 ks
Přibližná výška rostliny v cm (bez květináče): 30/50 K 2l
Maximální mrazuvzdornost: -32°C
cena:
319 Kč
Hlídací pes:
Hlídací pes

do košíku:
  ks  

Dub Michauxův - Quercus michauxii

 

Dub Michauxův je opadavý strom dorůstající výšky kolem 20 metrů, ačkoliv v sušších oblastech může být i poloviční. Nejvyšší strom druhu měřil 42 metrů. Pochází z nížin a mokřadů na jihovýchodě a středozápadě Spojených států, v pobřežních státech od New Jersey po Texas , ve vnitrozemí především v údolí řeky Mississippi – Ohio až po Oklahomu, Missouri, Illinois a Indianu. Listy jsou kožovité, zpravidla obvejčité, pravidelně zvlněné, zubaté, dlouhé až 18 cm. Na podzim se listy barví do červena. Jedlé žaludy jsou světle hnědé, velké 25-35 x 20-25 mm. Pro své jedlé žaludy, podobné jedlým kaštanům, je druh zvaný Swamp Chestnut Oak, tedy bahenní kaštanový dub.

Druh je v podmínách střední Evropy mrazuvzdorný a prosperuje zde. Vyhovují mu hlubší a vlhké půdy, ale roste i v půdách občasně sušších.

Dub Michauxův náleží spolu s dubem košíčkatým (Quercus prinus), dubem křovitým (Q. prinoides), dubem horním (Quercus montana) a dubem Muehlenbergovým (Q. muehlenbergii) do skupiny několika dosti podobných severoamerických dubů, které je mnohdy obtížné navzájem bezpečně rozlišit.

Je to jeden z jedlých druhů dubů, které dodnes lidé znalí přirody používají ke konzumaci v USA. Obecně jde o druh s nízkým obsahem trpkých taninů, kdy žaludy mají opodstatnění jako potravina. Jednotlivé stromy mohou mít variabilní kvalitu plodů, co se týče přímého konzumu bez tepelné úpravy, některé rodí sladké žaludy jen s minimálním množstvím trpkých taninů. Avšak po tepelné úpravě jsou žaludy jedlé ze všech stromů tohoto druhu. Semena se tedy upravují buď tepelně, nebo se suší a melou na mouku, ze které se peče chleba, placky, knedlíky, nebo se mouka používá jako zahušťovadlo do polévek a omáček. Dále se plody pečou a v neposlední řadě se, pražené a mleté, využívají jako náhražka kávy. Pro ještě lepší stravitelnost se u žaludů provádí po sklizni něco jako stratifikace, kdy se semena zahrabou venku do vlhké hlíny, nechají se takto přes zimu a na jaře, v době počátku klíčení, se vykopou a použijí. Takto naklíčené žaludy jsou nejstravitelnější a nejsladší.

NÁZORY A DOTAZY NÁVŠTĚVNÍKŮ

Nebyl zatím přidán žádný názor. Přidejte svůj názor nebo dotaz jako první.

OGEzMG
Hlídací pes
Watch DOG


Informovat na e-mail při změně:


       když cena klesne pod

        když produkt bude na skladě


Zadejte Váš e-mail: