Úvod » Ovocné tropické rostliny » Kakaovník pravý "Criollo" - Theobroma cacao
Tropický strom pocházející z teplých oblastí jižní Ameriky, dorůstající do 8 metrové výšky. Dnes se nejčastěji pěstuje a vyváží z Brazílie, Ghany, Nigerie a Pobřeží Slonoviny. Listy jsou dlouhé až 30 cm, lesklé, celokrajné, zelené, při rašení zbarvené do červena. Kakaovník je tzv. kauliflorní (kmenokvětá) rostlina; květy a plody se tvoří na starších větvích a na kmeni. Existuje několik skupin kakaovníků, které se rozdělují podle tvaru a barvy plodu. Nejpěstovanější skupinou je skupina Forastero se žlutými, elipsoidními plody dlouhými až 20 cm. Perikarp (oplodí) je tlustý a pevný. Plod obsahuje 5 komor a v každé z nich bývá 4 až 14 semen, obalených sladkokyselým lepkavým míškem intenzivního exotického aroma. Semena (tzv. kakaové boby) jsou 2 cm dlouhá, zploštělá, tmavěhnědá až černá a často klíčí již v plodu. Kakaové boby mají v potravinářství obrovské využití, obsahují více než polovinu oleje, 10% sacharidů 8,5% bílkovin, theobromin a kofein. Semena si klíčivost udržují jen a pouze v čerstvém plodu. Po vyjmutí ztrácí klíčivost již během několika hodin! Nikdy proto nekupujte pro výsev semena kakovníku, která jsou již vyjmuta z plodu! Prodej semen je podvodem na zákazníky.
Kakaovník je poměrně náročná tropická rostlina. Naštěstí dnes již víme, že se pěstovat dá, a to i v bytě. Vyžaduje jen neustále vysokou teplotu nad 19°C, světlé místo poblíž okna (kromě okna směřujícího na sever) a je poměrně náročný na vlhký substrát, ten nesmí nikdy zcela přeschnout, ale ani nesmí dlouhodobě stát v podmisce voda. Nevyžaduje žádnou speciální úpravu půdy, vyhovuje mu normální nebo mírně kyselá půda. Nejlépe se mu bude dařit v tropickém skleníku či zimní zahradě, kde, jak již bylo zmíněno, neklesne dlouhodobě teplota pod 19°C. Semenáč kakaovníku je i v bytě schopen vykvést již za 3 - 5 let.