Úvod » Netradiční zelenina » Čistec hlíznatý - Stachys affinis
POPIS
Čistec je na první pohled zcela nenápadnou, "klasickou" hluchavkovitou rostlinou, o kterou by človek nezavadil. Umí ale jednu úžasnou věc; tvořit vynikající a bizarní, zaškrcené hlízky.
Nať této vytrvalé byliny dorůstá asi 50 - 70 cm.
PĚSTOVÁNÍ
Pěstujeme nejlépe ve volné, kypré půdě, na slunném nebo polostinném stanovišti, kam vysazujeme předpěstované rostliny od dubna do července. Samotné hlízky vysazujeme od března do května. Jakmile rostliny dorostou okolo 40 cm, přikryjeme půdu okolo lodyh až do výšky cca 7 cm kyprou hlínou.
Rostlinu můžeme hnojit krystalickými hnojivy s veškerými prvky a v průběhu vegetace vyštipujeme květy, abchom podpořili růst a četnost hlízek.
Dostatečně zavlažujeme počas celé vegetace.
SKLIZEŇ A VYUŽITÍ
Hlízky jsou narostlé po 5-7 měsících od vysazení hlízky, pokud vysazujeme rostlinu, předpěstováním jsme nějaký čas ušetřili. Sklízíme tedy od konce září počas celého podzimu, zimy i jara (pokud není zamrzlá půda). Případně sklidíme vše naráz, ale hlízky musíme uchovat řádově jen několik týdnů v písku ve vlhkém sklepě, nebo ve vlhkém písku v ledničce.
Hlízky mají jemnou oříškovou chuť. Mohou se jíst syrové v salátech, jen tak a nebo vařené, smažené, opékané, grilované a nebo se z nich dělají polévky a omáčky. Svým tvarem a velikostí jsou ideální i jako přílohová zelenina, i když některým jedincům s velkou představivostí mohou hlízky připomínat nevábné červíky :).