S cílem usnadnit uživatelům používat naše webové stránky využíváme cookies. Používáním našich stránek souhlasíte s ukládáním souborů cookie na vašem počítači / zařízení. Nastavení cookies můžete změnit v nastavení vašeho prohlížeče.
 

Úvod » Sbírkové dřeviny a byliny » Listnaté » Dub velkoplodý (jedlý) - Quercus macrocarpa obroplodý jižní ekotyp


        

Dub velkoplodý (jedlý) - Quercus macrocarpa obroplodý jižní ekotyp

jižní ekotyp s obřími žaludy dobré kvality, vhodný do teplejších oblastí

není skladem

 

Skladem: 0 ks
Přibližná výška rostliny v cm (bez květináče): 30/40, k2l
Maximální mrazuvzdornost: -34°C
cena:
339 Kč
Hlídací pes:
Hlídací pes

Dub velkoplodý - Quercus macrocarpa

 

Nádherný dub s obřími, jedými žaludy a na dub velmi velkými listy. Pochází z USA, od Texasu na jihu a zasahuje až do jižní Kanady na severu a dorůstá 20-40 metrů, u nás zřejmě do 15-20 metrů po desetiletích.  Borka je tmavě šedá, hluboce rozpraskaná, odlupčivá v pruzích. Letorosty jsou šedavé nebo červenavé, jemně pýřité, často korkovitě křídlaté. Zimní pupeny jsou 2 až 6 mm dlouhé, lysé. Listy jsou na okraji mělce až hluboce laločnaté, zubaté, s nejhlubšími laloky přibližně v polovině délky čepele. Koncový lalok bývá největší, pouze mělce vykrajovaný. Listy jsou 10 až 25 cm dlouhé a 5 až 13 cm široké. Žilnatina je tvořena nejčastěji 4 až 5 páry postranních žilek. Listy jsou na vrchu tmavě zelené a řídce pýřité až lysé, na spodní straně světle zelené až bělavé. Žaludy jsou neseny po 1-3 kusech, jsou až 5 centimetrů velké, kryté z 1/2 až 7/8 polokulovitou až kuželovitou číškou. Velikost žaludů se liší dle jednotlivých ekotypů, obecně platí, že o čím severnější ekotyp jde, tím menší jsou žaludy, ale severnější ekotypy jsou odolnější a ranější, než ekotypy jižní a chuťové kvality jsou mezi severními i jižními populacemi podobné.

Dub velkoplodý je jeden z nemnoha vyloženě jedlých druhů dubů, kdy žaludy mají opodstatnění jako potravina. Využívali je již původní američtí Indiáni. Jednotlivé stromy mohou mít variabilní kvalitu plodů, co se týče přímého konzumu bez tepelné úpravy, některé rodí sladké žaludy jen s minimálním množstvím trpkých taninů. Avšak po tepelné úpravě jsou žaludy jedlé ze všech stromů tohoto druhu. Semena se tedy upravují buď tepelně, nebo se suší a melou na mouku, ze které se peče chleba, placky, knedlíky, nebo se mouka používá jako zahušťovadlo do polévek a omáček. Dále se plody pečou a v neposlední řadě se, pražené a mleté, využívají jako náhražka kávy. Pro ještě lepší stravitelnost se u žaludů provádí po sklizni něco jako stratifikace, kdy se semena zahrabou venku do vlhké hlíny, nechají se takto přes zimu a na jaře, v době počátku klíčení, se vykopou a použijí. Takto naklíčené žaludy jsou nejstravitelnější a nejsladší.

NÁZORY A DOTAZY NÁVŠTĚVNÍKŮ

Nebyl zatím přidán žádný názor. Přidejte svůj názor nebo dotaz jako první.

ZjE4M
Hlídací pes
Watch DOG


Informovat na e-mail při změně:


       když cena klesne pod

        když produkt bude na skladě


Zadejte Váš e-mail: