Úvod » Léčivé a užitkové rostliny » Lopuch "Takinogawa Long" - Arctium lappa
Jedlý lopuch je důležitou zeleninou, nezbytnou pro přípravu klasické japonské kimpiry. Jedná se o nejpopulárnější odrůdu v Japonsku. Dospělá rostlina může dosáhnout výšky 1 metru a kořeny dorůstají délky 70 až 100 cm. Kořeny mohou být sklizeny za 4-5 měsíců od výsadby, pokud je vysazena z počátku vegetačního období.
Půdy jsou vhodné hluboké a kypré, v jílovitých těžkých půdách lze pěstovat také, ale kořeny nebudou tak hluboké. Vyloženě nevhodné jsou půdy podmáčené.
Využití kořene lopuchu je zejména v asijských pokrmech, jako kimpira, stir-fry, ohitashi, tempura, nebo v pickles. Kořen nožem oškrábeme, nařežeme tenké plátky a namočíme do vody asi na 2 hodiny, což odstraní hořkost. Jde o mimořádně zdravou zeleninu, čistící krev a s velmi vysokým obsahem železa.