Úvod » Ovocné tropické rostliny » Makadamie - Macadamia integrifolia x M. tetraphylla "Beaumont"
"Beaumont" je oblíbenou odrůdou makadamie se stabilní plodností, lepší luštitelností, nižším vzrůstem, velmi vysokou dekorativní hodnotou a v neposlední řadě vykazuje dobré výsledky i při generativním množení.
Makadamie je světově proslulý ořechonosný strom australského původu, s nímž poprvé obchodoval domorodý král Jacky z klanu Logan River, který je považován za prvního zdokumentovaného obchodníka s makadamy. Ale byl to americký sběratel rostlin, kdo představil tento, dnes již oblíbený, produkt světu, čímž nastartoval mezinárodní poptávku po makadamovém ořechu ve všech formách, které dnes známe. Makadamie produkuje jedlé ořechy, které jsou bohatým zdrojem thiaminu, vitamínu B6, manganu, železa, hořčíku a fosforu. Mají krémovou texturu a máslově ořechovou chuť. Makadamové ořechy dozrávají přibližně 6 měsíců od prvního jarního rozkvětu intenzivně vonných růžových květů. Zralé ořechy spadnou ze stromu a měly by být sbírány ze země co nejdříve.
Pokud jde o pěstování, rostlina ku podivu není náročná, kdy největší výzvou je v našich podmínkách její velikost, ale díky poněkud nižšímu vzrůstu a brzkému nástupu do plodnosti hybridní makadamie Beaumont je tento problém trochu ulehčen. I přesto dokáže dorůst výšky přes 5 metrů, takže v našich podmínkách, kdy musíme makadamii pěstovat buď jako přenosnou, nebo skleníkovou rostlinu, ji obvykle musíme udržovat řezem. Pěstujeme ji v kvalitním, propustném substrátu. Pokud rostlina kvete, mezi kvetením a dozráváním je vhodné mírně snižovat zálivku a navodit tak domácí podmínky. Přesně na takový sezonní přísušek je totiž makadamie zvyklá ve své domovině. V případě nádobového pěstování je vhodné sezonní pěstování venku a zimování v chladné místnosti, nebo klidně i v teple, ovšem za předpokladu dostatku světla. Větší makadamie snáší slabé mrazy asi do -5°C.