Úvod » Ovocné subtropické rostliny » Rohovník obecný - Ceratonia siliqua
Rohovník nebo-li karob, svatojánský chléb, plodí jedlé červenohnědé lusky. Semena se vyznačují takovou vyrovnaností rozměrů a váhy, že se používala jako zlatnické závaží. Hmotnost jednoho semene - karát - je dodnes užívanou jednotkou. Plody chutí natolik připomínají čokoládu, že se občas využívá jako její náhražka. Je to však zdravější náhražka, neboť neobsahuje kofein a další psychoaktivní látky. Navíc má o proti kakau velmi vysoký obsah přírodních cukrů - kakao se musí uměle doslazovat. Rohovník pochází ze Středomoří a Arábie. Rohovník přežívá skutečně extrémní podmínky - v jeho domovině teplota stoupá až na 50°C a je tedy velmi odolný vůči suchu a horku. Pěstujeme jej v nádobě se sušší, propustnou chudší půdou. Rostlina je sice odolná vůči suchu, ale v domovině v období sucha a veder neroste, takže jí mírně zaléváme, pokud chceme, aby nám Rohovník rostl. Přes léto můžeme rohovník pěstovat venku na plném slunci. Přes zimní období rostlinu udržujeme nejlépe v teplotě od 0 do 15°C a zálivku ještě omezíme. Minimální teplota, kterou rohovník snese, se pohybuje kolem -9 až -15°C.