Úvod » Ovocné netradiční rostliny » Peckoviny » Střemcha viržinská - Prunus virginiana, Chokecherry
Střemcha viržinská je nejchutnější střemchou světa. Pro indiány v Severní Americe byla v minulosti i dodnes tato střemcha jedním z nejvyužívanějších ovocných stromů.
Plod: tmavě červená až černá peckovice v hroznu, velká kolem 10-15 mm.
Květ: bílé květy v hroznech.
Odolnost: plně mrazuvzdorná rostlina.
Stanoviště: slunečné, polostinné.
Půda: hlinitá i jílovitá, pH neutrální.
Jedlé části: plod.
Poživatelnost za čerstva*: 8/10 - chutné
Poživatelnost po úpravě*: 8/10 - chutné
Chuť: syrové plody jsou sladkokyselé, šťavnaté, obsahují hořčiny, ale v plné zralosti jsou plody chutné. Ze všech střemch je spolu se střemchou pozdní nejvyužitelnější a nejchutnější.
Využití: plody se jedí čerstvé, mohou se také zpracovávat na kompoty, džemy, vína a likéry, nebo se mohou sušit.
*Poživatelnost zjednodušeně popisuje chuť a využitelnost rostliny na stupnici 0-10, kdy 0 je nepoživatelné a 10 je nejchutnější.
Poznámka:
Tropik.cz nemůže převzít jakoukoli odpovědnost za případné nežadoucí účinky z požití rostlin.