Úvod » Léčivé a užitkové rostliny » Hortenzie pilovitá, "Budhův čaj" - Hydrangea serrata 'Ō-amacha'
Tato hortenzie je unikátní pro svoji poživatelnost, léčivost a sladkost, kterou způsobuje látka dulcin, která je, podobně jako látky ve stévii a lipii, cca 200x sladivější, než cukr. Rostlina byla v Japonsku známa a užívana ještě dávno před tím, než se cukr začal vyrábět. Čaj z této hortenzie se v Japonsku popíjí s velkou oblibou.
Rostlina je plně mrazuvzdorná, obecně velmi nenáročná, upřednostní mírně kyselou půdou, ale s neutrální si vystačí také. Rostlině se přezdívá óamača (='Ō-amacha'), což v překladu znamená něco jako "velký sladký čaj".
V Japonsku se lísty sklízí, suší na slunci, pak se pokropí opět vodou a 24 hodin fermentují v dřevěných nádobách. Čaj lze ale dělat i z listů čerstvých.
